Havmannen er en av Ranas store stoltheter og en del av Skulpturlandskap Nordland. Den er plassert 15 meter fra strandkanten i Ranfjorden og strekker seg 10 meter opp fra havoverflaten.

Den vakre og kjente skulpturen kan nesten virke litt mystisk der den står. Den er laget av granitt og veier hele 60 tonn. Skulpturen står rett opp og ned, med armene strakt ned langs siden, og ser lengtende ut over havet. Havmannen står fast uansett vær og årstid – og vakker er den. På en kald vintersdag står den nesten som fryst i det stille, klare og iskalde vannet, mens den på sommerstid står varmt og trygt, og avgir en flott sort silhuett over havoverflaten i midnattssolen.

Havmannens plassering i vannet er et uttrykk for Rana-samfunnets store og kraftige elementer med sine kontraster mellom industri og mektig natur som ligger tett i tett.

Faktisk var det først planlagt av skulpturen skulle lages i stål fra Mo i Ranas malmbaserte stålindustri, men på grunn av Norsk Jernverks nedleggelse, kunne ikke denne planen lenger gjennomføres. Skulpturen ble derfor istedenfor hugget ut i stein av to litauere ved Lødingen steinhuggeri – og mannen bak skulpturen var Antony Gormley.

Avduking

Havmannen ble avduket den 6. mai i 1995 med musikk og dans, samt 1100 mennesker til stede for feiringen.

Antony Gormley kunne også denne dagen feire litt ekstra med sin første skulptur i stein. Dette sier han selv om Havmannen:

«Jeg bestemte meg for å sette den i sjøen slik at den utgjør en mørk silhuett, hvor omfanget er usikkert. Skulpturen er en permanent innbygger som alltid og aldri er der, og den reagerer på været: når det er vått, blir den helt svart, når det er tørt, blir den sølvgrå.»

Antony Gormley

Antony Gormley er født i 1950 og er en meget kjent billedhugger fra Storbritannia. Han har studert både arkeologi, antropologi og kunsthistorie i Cambridge. Etter dette, på 1970-tallet, oppholdt han seg tre år i India og Sri Lanka for å bli mer kjent med buddhismen. Deretter reiste han tilbake til Storbritannia for å studere kunst og design, og for å fullføre sine studier i skulptur i London i 1979.

Gormley er spesielt kjent for sine store og høyreiste menneskefigurer i stål. Han er kjent for flere store verker både i sitt hjemland England, men også i det store utland som i New York i USA, Paris i Frankrike, og i Nederland.

I Norge er han faktisk kjent for flere verker. I tillegg til Havmannen i Mo i Rana, har han også laget:

  • «Another Place» som består av hundre jernmenn på Solastranden og utover i sjøen i Stavanger og på Sola.
  • «Broken Column» som er en videreføring av samme prosjekt med liknende figurer plassert rundt om i Stavanger sentrum.
  • Minnesmerket over de norske jødene som ble sendt ut av Norge under andre verdenskrig. Minnesmerket er plassert ved Akershuskaia i Oslo som var stedet hvor jødene ble ført om bord i ulike skip, blant annet i skipet «Donau». Minnesmerket består av rustne stoler i jern.
  • «Another Time», en skulptur i fossegryta til Mardalsfossen i Nesset Kommune.
  • «Edge II», en mann i full størrelse i støpejern, plassert på en vegg i Tjuvholmen skulpturpark.
  • «Mennesket i Moderskipet» en skulptur plassert i en av Snøhettas paviljonger ved Lillehammer stasjon.
  • «Lever», en mann i full størrelse i støpejern, plassert på en søyle i Renaa:Matbaren i Stavanger.
  • «Shrive IX (Twisted)» en mann i full størrelse i støpejern, stående på gulvet i Renaa:Matbaren i Trondheim.

Alle skulpturene er som sagt laget i stål, for utenom Havmannen som er hugget ut i stein, noe som også gjør den meget spesiell blant Gormleys verker.