Flotte Rana Museum ligger i Rana kommune og er en del av Helgeland Museum. Rana Museum er et innholdsrikt museum som består av flere avdelinger som inkluderer Kulturhistorisk avdeling, Naturhistorisk avdeling, Stenneset friluftsmuseum og Bredek fjellgård.

Rana Museums hovedbygning ligger midt i sentrum i Mo i Rana. Museet er åpent mandag til fredag fra kl. 10.00 til 15.30. Inngangsbilletten koster 50 kr.

Kulturhistorisk avdeling

I Rana Museums Kulturhistoriske avdeling finner vi en lokalhistorisk fotosamling som består av ca. 80 000 bilder, et folkemusikkarkiv og minnemateriale som stort sett består av områdets historie innen industri. Det er også laget en miniatyrutstilling av byen slik den så ut på 1930-tallet, dvs. før industrien kom og satte sitt preg på byen.

Avdelingen tilbyr hyppige utstillinger i samarbeid med Rana kunstforening. Det blir også arrangert en rekke konserter og foredrag her. I museets butikk kan du få kjøpt bøker med lokalhistorie fra Helgeland.

Naturhistorisk avdeling

Som navnet tilsier, er tema for Naturhistorisk avdeling dyrelivet og naturen i Helgeland. Her fokuseres det på samspillet mellom natur og kultur.

Stenneset friluftsmuseum

Stenneset friluftsmuseum ligger 8 kilometer fra sentrum, ved E12. På friluftsmuseet kan du se hele 25 historiske bygninger fra Rana. Stedet fungerte faktisk som Ranas prestegård fra 1784 til 1865. Dette er en vakker avdeling som også består av en flott engelsk hage med blomster og stauder.

Her tilbys julestemning med tradisjonell julemesse like før jul. Husene blir pyntet til julefeiring og det selges husflidsprodukter og bakervarer. Det arrangeres lysdypping i skolestua, hestekjøring på tunet, smeden står i smia og det holdes fortellerstund om fjøsnissen i stallen. Det serveres risengrynsgrøt og ulike delikatesser, og det selges juleknekk og juletrær. Det blir også tenning av julegran og god julemusikk på tunet. Her ønskes alle velkommen, med eller uten nisselue. Ønsker du ordentlig julestemning, vet du nok nå hvor du bør ta turen like før jul. Den som ikke kommer i julestemning her, vil aldri komme i julestemning.

Stenneset kan også leies ut til bedrifter eller andre som ønsker flotte lokaler til et arrangement eller en tilstelning som bryllup, julebord, fødselsdag eller lignende.

Bredek fjellgård

55 kilometer fra Mo i Rana finner vi Bredek fjellgård. Dette er en fraflyttet fjellgård som ligger i skråningen ved inngangen til Stormdalen i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Gården var bebodd fra 1830-tallet og var i drift frem til 1965, som var året da den ble lagt ned og fraflyttet. Museet tok over gården i 1972. Gården består blant annet av et våningshus, et fjøs og løe, utedo og vedskjul. Dette er en svært sjarmerende gård fra en svunnen tid, som i dag også fungerer som en populær turdestinasjon blant lokalbefolkningen.

Bokbasen til Rana Museum

Bokbasen til Rana Museum, som blant annet består av fag- og populærlitteratur fra kulturhistorisk og naturhistorisk avdeling, er tilgjengelig for alle. Du kan søke i databasen på nettet, takket være jobben som er gjort med å registrere det hele i en og samme database. Man kan ikke fysisk låne bøker fra biblioteket, men man er velkommen til å jobbe i biblioteket så lenge dette avtales på forhånd.

Alltid noe nytt

På Rana Museum er det alltid noe som skjer. Det arrangeres titt og ofte nye utstillinger, samt tradisjonsrike julemarked like før jul og åpent museum på selveste 17. mai. Museet har blant annet fått besøk av en tidligere sovjetisk krigsfange som fortalte sin historie fra krigens dager, da han måtte jobbe med tyskernes jernbaneprosjekt over Saltfjellet i perioden 1943 og til krigen endte i 1945.

Museet arrangerer også kurs som inkluderer både kursing i nedskjæring av lam og soppkurs. Ja, dette er virkelig et museum som byr på litt av hvert for alle og enhver.